Un recurs a les classes d'escacs que hem creat a l'escola per als més petits és el de fer-los jugar amb una targeta al seu costat per anar deixant les peces contràries que capturen.
Aquesta targeta els ajuda a mantenir l'ordre a la classe perquè les peces no cauen i no les toquen, amb el soroll que això comporta. També els mostra el valor de les peces i els ajuda a calcular millor els punts.
*Observeu com a l'escola donem 10 punts a la dama per fer càlculs amb les desenes, però l'alumnat ja sap que els jugadors d'escacs li donen només 9 punts.
Cada jugador té la seva targeta amb la imatge de les peces contràries a les que juga.
Des de que fem servir la targeta les peces ja no ens cauen a terra !
L'alumnat d' I5 ha treballat els laberints amb la torre dins de l'escaquer gegant.
Movent-se com una torre, han de trobar el camí correcte que els portarà a la casella marcada.
Pel camí troben punts vermells que no podran saltar.
Si voleu fer laberints amb les peces dels escacs podeu anar a la web del kidchess >>>>. Cal trobar el camí correcte per agafar tots els peons de forma continuada. Intenta-ho, és divertit!
La primera activitat que publiquem aquest curs 24-25 és el treball que va fer l'alumnat de I5 recordant la cançó "Torre, cavall, alfil ..." de com col·locar les peces en la seva posició inicial dins del tauler gegant d'escacs.
Aquí el podeu veure treballant en grup per posar cada peça al seu lloc.
El passat dissabte 19 d'Octubre es va celebrar una nova Jornada d'Escacs i Educació a la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona.
La Jornada dedicada als Escacs i Educació té una durada de 10 hores (de 9h-19h) i contempla una participació activa del professorat tant en la realització dels tallers com en les discussions i debats que es generen en cada una de les sessions programades.
L' escola Sant Bernat Calvó va estar-hi, com cada curs, representada amb la nostra presència a la jornada.
Volem destacar la ponència a càrrec del Sr. Daniel Escobar, cocreador i co-fundador del projecte AJEDUCA i docent d’escacs com a assignatura curricular en el Col·legi “El Altillo International School” de Jerez (Andalucia).
AJEDUCA és un projecte que facilita l'ensenyament dels escacs en les aules escolars.
Vam aprendre molt dels seus tallers i de ben segur que aplicarem alguna de les seves idees i propostes al SBC i tot el nostre alumnat en podrà gaudir.
Aquest Campionat del Món de la FIDE 2024 és el primer en 138 anys d'història que compta amb dos concursants d'Àsia, el campió del món vigent, el xinès Ding Liren i el desafiador Dommaraju Gukesh de l'Índia que competeixen pel títol i un fons de premis de 2,5 milions de dòlars.
D. LIREN
32 anys, Wenzhou, Xina | Valoració màxima: 2816
Gran mestre des de 2009 | El jugador xinès més fort de la història | El campió xinès més jove de la història amb 16 anys | Ratxa de 100 partits invictes del 2017-2018
D. GUKESH
18 anys, Chennai, Índia | Valoració màxima: 2766
Gran mestre des del 2019 | El més jove aspirant al Campionat del Món | 3r Gran Mestre més jove de la història | El jugador més jove que mai ha arribat a una puntuació de 2750
L'esdeveniment se celebra a Singapur, un dels centres turístics i empresarials mundials més emblemàtics del món.
Calendari: el Campionat del Món comença el 25 de novembre de 2024 i té lloc durant 3 setmanes, amb 14 dies de partit i 4 dies de descans. Tots els partits comencen a les 17:00 hora local (GMT+8), i hi ha dies de descans després dels Jocs 3, 6, 9 i 12. Es juga al millor de 14 partides, amb un control de temps de 120 minuts per als primers 40 moviments, seguit de 30 minuts per a la resta del joc, amb un increment de 30 segons a partir del moviment 41. El primer jugador que arribi a 7,5 punts serà el guanyador; en cas d'empat després de 14 jornades, l'endemà es jugaran desempat per decidir el guanyador.