Aquesta setmana volem repartir a tots els nens i nenes de Cicle Inicial el díptic informatiu del projecte que estan fent en l'horari lectiu. Al llistat de les escoles participants, podeu veure a
Des del programa Info K de TV3 podem veure com estudien els jugadors d'escacs d'un dels clubs més famosos de casa nostra, el Peona i Peó. En l'últim campionat de Catalunya es van proclamar campions en les categories de menys de 8 i 12 anys. Pareu atenció perquè veurem com treballen.
Aquest curs s'han afegit al projecte d' "Escacs a l'escola" tot l'alumnat de 1r curs. Augmentant així a 150 nens i nenes els que treballen amb els escacs dins de l'horari lectiu.
Un nou curs escolar i seguim treballant els escacs a l'aula. Aquest curs l'oferta s'amplia a 3r de primària i això implica que, de manera quinzenal, 150 alumnes del Sant Bernat Calvó gaudeixen de la pràctica dels escacs amb tots els avantatges que comporta a nivell cognitiu i social.
I hem començat de manera sorprenent perquè en la primera sessió s'ha pogut veure una partida amb un "escac i mat" impressionant. El rei negre no té cap sortida i només amb el cavall es fa "escac mat". Els protagonistes han estat els alumnes de 3r A, Pablo Urbina (blanques) i Erik Roses (negres). Aquí podeu veure la posició final i els jugadors!
A vegades ens surt una partida de la que estem especialment satisfets.
Jugant amb negres, es planteja la variant Najdorf de la defensa siciliana davant 1.e4
Aquí estan tots els principis d'obertura que tots els jugadors
principiants i intermedis haurien de seguir.
1. Controlar el
centre!
El centre del tauler inclou
les caselles e4, d4, i5, and d5. Quan comença una partida, cal posar peons en
el centre i ocupar la major quantitat de caselles possible.
2. Desenvolupar les
peces el més aviat possible.!
Treu els cavalls i els àlfils.
Això s'ha de fer en les
primeres 6-7 jugades, abans que intentis donar-li escac i mat al teu rival.
3. S'enroca el més
aviat possible!!
Mantenir al teu rei protegit
és essencial per evitar perdre ràpid. No t'oblidis, si et teu rei està al
descobert, et costarà guanyar. Després d'enrocar, és important connectar les
torres desenvolupant la dama.
4. Mantenir les teves
peces defensades!
No deixis les teves peces
penjades, és a dir sense protecció. Cada peça que tens és valuosa, així que no
oblidis protegir-les. Protegir vol dir que si el teu rival captura, podràs
recapturar.
5. Divertir-te, guanya
amb finesa i perdre amb dignitat!
Aquesta és el meu lema en els
escacs. Primer i davant de tot, els escacs ha de ser divertit. De vegades es
perd i de vegades es guanya, però és part del joc. Quan es guanya, sigues un
cavaller, sigues respectuós i no et burlis del teu rival. Quan perdis, sigues
més cavaller encara, dóna-li la mà i felicíta-lo. Això a la llarga, t'omple de
bones amistats
Aquest curs, a 2n de cicle inicial, hem fet un campionat que ha durat moltes setmanes però que al final ha tingut un campió a cada grup. El campionat portava per nom "observo, penso, jugo" que és el nostre lema quan treballem escacs a classe.
2n A: 1r classificat ERIK ROSES, 2n classificat JOSEP ARAGONES
2n B: 1r classificat ANGEL ROMAN, 2n classificat MARTINA FORASTE
A l'àrea de plàstica hem dedicat unes sessions del darrer trimestre a la construcció d'un joc d'escacs amb el seu escaquer i les fitxes corresponents. La senyoreta Laia Gallego ens ha preparat el material i nosaltres hem fet la feina...i després a jugar a escacs !!
Arrel de l'entrevista que vam poder fer al GM Arthur Kogan vam rebre a l'escola la seva visita. Ell va estar molt content de veure com l'alumnat de 2n el coneixien i li feien més preguntes interessants.
Volem agraïr la seva visita i l'amabilitat que va tenir amb tots els nens i nenes.
I TROBADA D'ESCACS A L'ESCOLA Projecte "Escacs a l'Escola" al Camp de
Tarragona
El passat dissabte 16 de maig l'escola Misericòrdia de Reus es va omplir de joves escaquistes per dur a terme la 1a Trobada d'Escacs Escolars emmarcada dins el projecte "Escacs a l'Escola" al Camp de Tarragona. L'activitat, la qual va ser iniciativa d'un grup de mestres que assisteixen a la formació al CRP de Reus, va ser un èxit de participació, arribant a 160 participants procedents de 14 escoles diferents. Degut a l'alt nombre de participants, es van fer 3 grups de jugadors per jugar partides d'escacs: un per als alumnes de 1r de primària, un altre per als de 2n i un últim grup per als alumnes de 3r a 6è. També es van habilitar taulers perquè alguns nens i nenes de P5 puguessin fer partides de peons. Paral·lelament a les partides d'escacs, hi havia una exposició de materials i fotografies d'escoles que participen al projecte, així com una xerrada sobre el valor educatiu dels escacs, adreçada a pares i mestres. Tot plegat, va ser una activitat molt positiva i enriquidora que va permetre als infants gaudir amb la pràctica dels escacs i que esperem poder repetir en un futur. La trobada, durant la qual es van repartir uns tríptics informatius de l'estat del projecte a la demarcació de Tarragona, va ser organitzada per l'Escola Misericòrdia de Reus, però va comptar amb la col·laboració de diversos mestres que estan duent a terme el projecte a les seves escoles, així com l'Ajuntament de Reus i la Federació Catalana d'Escacs. Escola Misericòrdia ha penjat a la seva pàgina un extens reportatge de fotos de l'activitat, el qual podeu consultar al següent link: http://reusmisericordia.blogspot.com.es/2015/05/i-trobada-descacs-lescola.htm
Totes les escoles que durant aquest curs i el passat han realitzat el projecte d' Escacs a l'Escola es trobaran a l'escola Misericòrdia de Reus per tal de compartir una estona jugant a escacs entre nens i nenes de la demarcació de Tarragona.
Per molts alumnes serà una experiència nova que els aproparà més al que és un campionat real d'escacs, encara que la finalitat és la de participar i passar-s'ho bé.
Per als pares hi haurà una xerrada informativa sobre els beneficis dels escacs dins de l'escola.
Aquest trimestre vam treballar l'entrevista a l'àrea de llengua castellana i vam fer unes preguntes a l'escaquísta GM Arthur Kogan.
Arthur Kogan (nascut el 29 de gener de 1974 a Chernivtsi, llavors RSS d'Ucraïna, actualment Ucraïna), és un jugador d'escacs israelià, resident a Tarragona, que té el títol de Gran Mestre des de 1998. A la llista d'Elo de la FIDE de febrer de 2015, hi tenia un Elo de 2555 punts, cosa que en feia el 13è millor jugador (en actiu) d'Israel. El seu màxim Elo va ser de 2592 punts, a la llista de gener de 2005 (posició 154 al rànquing mundial).
Ell disposa d'una web anomenada Olalachess >>>> on podeu conèixer més coses d'ell i els escacs.
En aquesta web trobareu aquest vídeo seu de presentació :
I com que nosaltres voliem saber més coses de com va començar en el món dels escacs li vam enviar una entrevista que publicarem al juny 2015 en la revista de l'escola "La Senalla núm 32. "
Durant dos cursos portem treballant els escacs a cicle inicial i potser calia començar a mostrar a la resta de companys/es de l'escola com i què treballem. Així doncs hem col·locat un mural al passadís de cicle mitjà perquè tots el puguin veure i iniciar-se en l'apassionant món dels escacs.
Els alumnes de 2n treballarem el "mat del pastor". Aquest mat rep el seu nom d'una llegenda, que explica com un rei que va sortir a caçar es va trobar amb un pastor que cuidava les ovelles i estava jugant sol amb uns escacs. El rei el va convidar a fer una partida d'escacs, pensant guanyaria fàcilment, però per sorpresa del rei, el pastor el va vèncer en només quatre jugades, les que formen aquest conegut escac i mat. En partides de principiants és habitual veure aquest mat en diferent ordre de moviments i cal aprendre a com defensar-se per evitar que ens el facin a nosaltres.
Recordeu quan vam treballar el cavall a classe? Quina feinada, eh?
Doncs ara us deixo una cançó que us pot ser útil per recordar el moviment del cavall dins de l'escaquer.
L'alumnat de 2n ja comença a treballar com acabar les partides i fer escac i mat al contrari. Estem treballant diferents tipus de mats molt bàsics i un dels més ràpids i coneguts és el "mat del boig". Es creu que el nom li ve perquè realment s'ha de ser un boig per fer aquestes jugades al començament. Observeu com el jugador blanc no surt amb els peons centrals, com es aconsellable, sino que ho fa amb els peons del flanc de rei. El resultat és un mat en 2 jugades.